Bespaar benzine met deze 5 tips

04-11-2022 11:03
Bespaar benzine met deze 5 tips-2022-11-04 11:03:27

Nu de brandstofprijzen omhoog schieten is het goed om te weten hoe u zo zuinig mogelijk kunt rijden. 

Slechte rijgewoonten zijn net zoiets als geld over de balk gooien. Terwijl consumenten in record aantallen zuinige auto's kopen om geld te besparen en het milieu te sparen, weten maar weinigen dat slim rijgedrag echt de beste manier is om te besparen. En nu de brandstofprijzen omhoog schieten is het goed om te weten hoe u zo zuinig mogelijk kunt rijden.

Uit onderzoek is gebleken dat bestuurders door een milieuvriendelijke rijstijl aan te nemen zowel hun brandstofrekening als hun uitstoot met maar liefst 25% kunnen verlagen in vergelijking met een 'normaal' rijgedrag. Kleine veranderingen in de manier waarop u rijdt, kunnen een grote impact hebben op het brandstofverbruik en tegelijkertijd de verkeersveiligheid verbeteren.

Hier zijn enkele eenvoudige tips die u kunnen helpen een groenere, zuinigere en ontspannen bestuurder te zijn.

Rij soepel

Kijk ver vooruit en anticipeer op wegsituaties om uw snelheid, accelereren en remmen soepel aan te passen. Agressief rijden zoals snel optrekken, te hard rijden en remmen kan uw brandstofkilometrage aanzienlijk verlagen. Houd dus een constante snelheid aan, geef vlot gas, rem zachter en vroeger en blijf op één rijstrook zolang het veilig is om dat te doen. Deze anticiperende rijtechnieken besparen niet alleen brandstof, ze maken ook een meer ontspannen en veiliger rijgedrag mogelijk en kunnen de levensduur van uw remmen en banden verlengen.

Gebruik de cruise control

Door de cruise control op lange stukken snelweg te gebruiken, behoudt u uw snelheid en bespaart u brandstof. Door uw cruise control in te schakelen voorkomt u dat u onbedoeld sneller en zuiniger gaat rijden, houdt u de snelheid constant en vermijdt u dat u tijdens het optrekken extra brandstof verbruikt. Probeer uw cruise control in te stellen op de meest brandstofefficiënte snelheid van uw auto, zolang deze op of onder de wettelijke limiet ligt en veilig is om dit te doen.

Rij licht

Verlaag de hoeveelheid lading in uw kofferbak of op uw achterbank, omdat er minder energie nodig is om te accelereren. Probeer zo licht mogelijk te reizen en bewaar alleen de belangrijkste zaken (zoals een noodpakket, startkabels, een kleine gereedschapsset en een kleine krik) in de auto.

Rij langzaam

Door te hard te rijden verspilt u veel brandstof. Door 90 km/u te rijden in plaats van 100 km/u kunt u uw brandstofefficiëntie met wel 10-15 procent verbeteren. Probeer ook een constante snelheid aan te houden. Door het gaspedaal in te trappen gaat er meer brandstof in de motor, waardoor de tank sneller leeg raakt.

Verminder de luchtweerstand

Uw auto is ontworpen voor een goede luchtweerstand - maar door een drager of fiets op het dak te bevestigen wordt de windweerstand verhoogd. Als u veel tijd op de snelweg doorbrengt of een lange reis plant, probeer dan extra voorwerpen in de auto te vervoeren of bevestig ze aan de achterkant. Door uw ramen en zonnedak gesloten te houden kunt u de windweerstand ook verlagen. U hebt dan minder weerstand en een lager brandstofverbruik.

 

Team Dirk van der Steen