Hoe kiest u de juiste autobanden voor uw auto?

25-11-2022 11:39
Hoe kiest u de juiste autobanden voor uw auto?-2022-11-25 11:39:14

Met deze richtlijnen kiest u de banden die het meest geschikt zijn voor u en uw auto.

Welke type autobanden zijn er?

De meeste autobanden vallen in drie hoofdtypen:

  • all-season
  • zomer
  • winter 

De meeste mensen kopen vierseizoenenbanden omdat het gemakkelijker en goedkoper is dan de ene set voor de winter en de andere voor de zomer. All-season autobanden leveren goede, complete prestaties, maar zijn op geen enkele manier uitstekend. Zomerbanden bieden goede grip en remmen op droog/nat wegdek, maar ze hebben een slechte tractie op sneeuw. Daarentegen hebben winterbanden een uitstekende tractie op sneeuw, maar een redelijk remvermogen op schone wegen.

Wat zijn de kenmerken van de verschillende type autobanden?

Binnen elke categorie autobanden is er een scala aan prestaties, zoals onze tests ons regelmatig herinneren. Bekijk de onderstaande tabel om de fundamentele verschillen in bandentypes te zien.

Autobanden vergelijking grafiek

De grafiek hierboven laat zien hoe soorten autobanden zich verhouden tijdens het testen. Zoals u kunt zien, is geen enkel bandtype onder alle omstandigheden uitstekend.

Dus hoe vindt u de beste banden voor uw auto?

Volg deze drie stappen:

Welke maat heb je nodig?

Raadpleeg eerst uw gebruikershandleiding of het plakkaat op de deurstijl aan de bestuurderszijde om de aanbevolen bandenmaten te vinden. Het label ziet er ongeveer zo uit: P215/60R16 94T.

Het eerste deel van het label - P215/60R16 - verwijst naar de verschillende maten van de band, zoals breedte en diameter. De 94 geeft de belastingsindex aan, dit is hoeveel gewicht elke band kan dragen. Ten slotte is de T de snelheidsclassificatie, de maximale snelheid van de band in verhouding tot de belastingsindex.

U moet overeenkomen met de maatmetingen van de band, maar u hebt enige flexibiliteit om hoger te gaan met de belastingsindex en snelheidsclassificatie.

Welk type band heeft u nodig?

Veel winkelwebsites geven u een lijst van alle banden die beschikbaar zijn in uw maat. Maar in veel gevallen moet je dieper graven om de snelheidsclassificatie te evenaren. De onderstaande lijst kan helpen bij het identificeren van uw bandentype.

All-season banden

All-season banden zijn er in S- en T-snelheden. Deze staan ​​bekend om hun goede grip in alle weersomstandigheden en lange kilometers, en zijn meestal geschikt voor reguliere auto's en SUV's.
Hoogwaardige all-season banden hebben een H- en V-snelheidsclassificatie op veel nieuwere auto's, vooral die met een enthousiaste aantrekkingskracht of verbeterde wielen. Ze hebben meestal een betere grip in bochten dan all-season banden met S- en T-snelheid, maar prestatiebanden slijten mogelijk niet zo lang.

Ultra-high-performance all-season- en zomerbanden

Ultra-high-performance all-season- en zomerbanden zijn doorgaans verkrijgbaar in ZR-, W- en Y-snelheidsclassificaties voor sportwagens en performance sedans. Het kan een uitdaging zijn om onderscheid te maken tussen all-season- en zomerbanden en het kan nodig zijn om naar de website van een fabrikant te gaan om de details te weten te komen. Eén aanwijzing om ze uit elkaar te houden: een zomerband zou geen M&S-aanduiding (Mud & Snow) op de zijwand hebben.

All-season en all-terrain vrachtwagenbanden zijn er natuurlijk in grote maten en zijn ontworpen voor het slepen van lichte pick-ups en SUV's. All-terrain banden hebben over het algemeen een agressiever loopvlakpatroon om off-road tractie te bevorderen. Een tip is dat veel terreinbanden "A/T" of "All Terrain" in de modelnaam hebben.

Winter-/sneeuwbanden

Winter-/sneeuwbanden zijn gemakkelijk te herkennen aan een berg- en sneeuwvloksymbool op de zijwand van de band. Bovendien ziet het loopvlak er drukker uit dan all-season banden met veel sleuven, ook wel lamellen genoemd. Koop bij het winkelen winterbanden in sets van vier om het remmen en de handling te optimaliseren.

Wat zijn uw prioriteiten bij het selecteren van een band?

Uit ons onderzoek blijkt dat mensen vaak kiezen voor een directe vervangingsband als de auto nog relatief nieuw is. Maar naarmate de auto ouder wordt, zijn consumenten meer geneigd om op basis van prestaties of prijs over te stappen op een ander model band. Gemiddeld is een band na 3 a 4 jaar tijd voor vervanging. In dit artikel vertellen we meer over het controleren van de kwaliteit van uw banden

Als u op zoek bent naar een overstap, neem dan gerust contact met ons op voor advies. Wij hebben jaren ervaring in de autobranche en een ruime bandenkennis om u van het beste paar te voorzien. Daarnaast hebben wij als autobedrijf inkoopvoordelen en kennen wij diverse partijen die u van uw specifieke bandenwensen kunnen voorzien, binnen uw budget. We kunnen zels de autobanden voor u plaatsen. 

Neem contact met ons op via telefoon of email. 

Groet,

Team Dirk van der Steen