Autobanden verzorgen en hoe uw banden langer mee gaan

04-11-2022 11:05
Autobanden verzorgen en hoe uw banden langer mee gaan-2022-11-04 11:05:38

Uw autobanden kunnen door zon en warmte uitdrogen. Door uw banden te verzorgen kunt u de levensduur van uw banden verlengen.

Controleer uw autobanden op uitdroging

U kijkt misschien niet vaak naar de banden van uw auto. Wellicht alleen wanneer u uw banden oppomp. Als het u opvalt dat uw banden uitgedroogd zijn, dan is het dringend tijd om ze even goed de verzorgen. Regelmatig controleren op scheurtjes e.d. en het toepassen van de juiste middelen kan helpen met de duurzaamheid van uw banden.

 

De oorzaak van droge banden

Het is een fabel dat uitdroging van banden alleen voorkomt bij oude autobanden. Ook nieuwe banden kunnen uitdrogen. Het rubber van de autoband is namelijk gevoelig voor bepaalde zaken uit ons milieu en met name ozon, uv-straling (direct zonlicht) en warmte. In dit geval maakt het geen verschil of u nu zomer-, winter- of all seasons-banden op uw auto heeft. Daarnaast is er een technisch aspect van de banden wat bij langdurig stilstaan problemen kan veroorzaken, zo worden bepaalde beschermende bestanddelen in het rubber niet meer ‘verdeeld’ naar de buitenkant van de band. Al met al kan dit voor vervelende gevolgen zorgen. 

 

De gevolgen van uitgedroogde autobanden

Als rubber uitdroogt wordt het hard en ontstaan er (haar)scheurtjes in het rubber. Deze scheurtjes kunnen vervolgens steeds groter worden door verdere uitdroging, maar ook door bijvoorbeeld het oprijden van een stoeprand. De scheurtjes zullen groter/dieper worden en de stevigheid van de band verdwijnt. Er kunnen zelfs onderliggende weefsels (karkas) bloot komen te liggen, wat uiteindelijk voor een lekke band of klapband kan zorgen. Naast de vorming van scheurtjes wordt het rubber ook minder elastisch en minder slijtvast. Hierdoor zult u veel minder grip hebben op de weg.

 

Uw autobanden regelmatig controleren

Bekijk regelmatig de staat van de banden van uw auto. Het kost maar even tijd en u kunt er veel problemen mee voorkomen. Let vooral op kleine scheurtjes; dan is het echt tijd voor een bezoek aan de garage om dit te laten controleren. Controleer ook het profiel van de band. Deze dient minimaal 1,6mm (wettelijk) te zijn maar meer profiel is altijd beter. Bij 1,6mm aan profiel moet je de band(en) laten vervangen. Bij winterbanden geldt hetzelfde wettelijke minimum maar worden de slijtage-indicatoren al zichtbaar bij 4mm, wat wil zeggen dat je ze dan beter kunt vervangen. Winterbanden hebben meer profiel nodig om nog te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

 

Kan ik uitgedroogde autobanden voorkomen?

Helemaal voorkomen kunt u het niet; het rubber van de autoband zal na verloop van tijd altijd harder worden al naar gelang de kwaliteit van de band. Wat u wel kunt doen is:

  • De banden voorzien van een goede bandenspray of bandengel. Deze producten voeden het rubber, geven de band een mooie zwarte glans en beschermen het rubber tegen de zon en weersinvloeden.
  • De bandenspanning in de gaten houden. Een zachte band kan namelijk eerder tot een klapband leiden.
  • Vermijden van zon door niet langdurig in de zon te parkeren.
  • De banden afdekken of als u beschikt over een garage, de auto in de garage zetten.
  • Ongebruikte winter- of zomerbanden verwijderen en apart opslaan op een droge, donkere en niet al te warme plek. Bij Autobedrijf Dirk van der Steen kan dat in ons bandenhotel. Voor meer informatie vraag hiernaar via info@dirkvandersteen.nl of bel ons via 072 505 32 66. 

 

Mijn banden zijn uitgedroogd, wat nu?

Aan een uitgedroogde band valt eigenlijk weinig te doen, het proces is niet om te keren. De enige optie is om de band te vervangen voor een nieuwe. Weet u niet zeker hoe erg de band uitgedroogd is en wilt u ons er naar laten kijken, dat kan altijd. We helpen u graag. 

 

Groet,

Team Dirk van der Steen